Jukka (juka, yucca, a właściwie krępla, gdyż taka jest jej polska nazwa, aczkolwiek, nie jest używana powszechnie) - rodzaj roślin z rodziny agawowatych (Agavaceae), która składa się z 40-50 gatunków bylin, krzewów i drzew. Słyną z rozety sztywnych, zimozielonych liści w kształcie miecza oraz skupisk białych lub białawych kwiatów wyrastających w pękach ponad koroną rośliny.
Ich naturalnym środowiskiem są ciepłe, suche i jałowe tereny Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz rejony Azorów.
Jukki mają wyspecjalizowany system zapylania. Polega on na symbiozie z ćmą z rodziny Prodoxidae. Ćmy te mają rozwinięte specjalistyczne organy, dzięki którym mogą składać jajeczka w kwiatach rośliny. Jednocześnie przenoszą pyłek z jednego kwiata do inne. Tymczasem larwy ćmy żywią się wyrastającymi nasionami jukki, ale oczywiście tylko niektórymi. Większość pozostaje nienaruszona.
Jukki są uprawiane powszechnie w ogrodach i domach jako rośliny ozdobne. Wiele gatunków ma jadalne owoce, nasiona, kwiaty, łodygi, oraz rzadziej korzenie.
W Polsce w ogrodach uprawia się jukkę włóknistą (Yucca filamentosa). Jest to bylina bez pnia. Jej liście wyrastajką tuż przy ziemi. Jest odporna na mróz i z powodzeniem można ją uprawiać w ziemi. Nie nadaje się natomiast do hodowania w doniczce.
W pomieszczeniach natomiast uprawia się jukkę gwatemalską (Y. elephantipes) i jukkę aloesową (Y. aloifolia). W warunkach naturalnych ich wzrost dochodzi nawet do 10 metrów wysokości. W pomieszczeniach zamkniętych kwitną bardzo rzadko.
©2008 jukka.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone.